Jakie właściwości ma olej kokosowy?

Olej kokosowy klasyfikowany jest jako produkt „superfood”, co oznacza, iż jego właściwości spożywcze są korzystne dla naszego zdrowia. Okazuje się jednak, że wyrób pozyskiwany z kokosa ma o wiele więcej zalet. O nich opowie nam dzisiaj dr Julita Bandurska.

– „Najlepszy do wszelkiego zastosowania jest olej kokosowy tłoczony na zimno a wystrzegać powinniśmy się tego rafinowanego. Rafinowany pozbawiony jest bowiem swoich prozdrowotnych właściwości i co więcej, produkowany jest z dodatkiem związków chemicznych.

Kiedy już nabędziemy dobrej jakości olej kokosowy, możemy śmiało używać go w różnych dziedzinach naszego życia. Swoim pacjentom polecam go w ramach profilaktyki żywieniowej, ale również do wykorzystywania kosmetycznego.

Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie nadaje się do smażenia więc warto zastąpić nim na przykład olej słonecznikowy. Olej jest też świetnym środkiem na odchudzanie – nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu a zamienia w energię, dzięki czemu wspomaga proces spalania kalorii. Dowodem na to są liczne badania przeprowadzane przez moich kolegów „po fachu”. Jedne z nich zostały przeprowadzone w Brazylii.

W eksperymencie wzięło udział 40 kobiet, które borykały się z otyłością brzuszną. Przez 3 miesiące połowa z nich używała oleju kokosowego w codziennym jadłospisie, druga część badanych stosowała olej sojowy. Wyniki były zaskakujące – okazało się, że panie, które spożywały olej kokosowy miały znacznie niższe BMI aniżeli te, które korzystały z oleju sojowego. Te same kobiety wykazywały też znacznie większy spadek obwodu w talii. Tym samym, wszystkim, którzy chcą pozbyć się „oponki” z brzucha zalecam spożywanie oleju kokosowego w ilości 2 łyżeczek każdego dnia.

Ale olej kokosowy stosuje się już od dawna również w ramach zabiegów pielęgnacyjnych. Przeciwdziała trądzikowi, stanowi doskonały krem nawilżający. Chroni skórę przed słońcem i ma właściwości antybakteryjne.

Można go również stosować na włosy i pełni wtedy rolę doskonałej odżywki – polecam go przede wszystkim osobom, których włosy są suche, farbowane i zniszczone. Olej doskonale je odżywi, wygładzi i zapobiegnie ich napuszaniu czy elektryzowaniu. Jest też dobry w walce z rozdwojonymi końcówkami a cała fryzura zdecydowanie lepiej będzie się po nim układać.

Zaskoczeniem będzie też dla Was fakt, iż olej kokosowy znakomicie wybiela zęby – można przyrządzać z niego pastę do ich codziennego mycia. Sprawdza się także jako zamiennik płynu do demakijażu oczu i całej twarzy. Można go również używać każdego dnia jako balsam do ciała – działa nawilżająco i łagodząco (jest świetny po depilacji).

Co ważne, odkryto jego właściwości zdrowotne. Udowodniono, iż osoby, które regularnie spożywają olej kokosowy żyją dłużej i dłużej zachowują młodość. Olej obniża poziom złego cholesterolu, jego jedzenie minimalizuje ryzyko powstania cukrzycy oraz chorób krążenia. Najnowsze badania wykazały również, iż stanowi on doskonały leki przeciwgrzybiczy – ogranicza kolonizację drożdżaków w przewodzie pokarmowym”.

1 Comment on Jakie właściwości ma olej kokosowy?

  1. Wbrew pozorom to skuteczny środek:( Poleciłem dla żartów go swojej wrednej spasionej teściowej i zaczęła używać. Po miesiącu zrzuciła 2 kg i zaczęła się mnie czepiać żebym sam tego używał…

Leave a Reply

Twój adres email nie pojawi się na stronie.


*